Wat houdt Keel-, Neus- en Oorheelkunde in?
Zoals de naam al weggeeft, houden onze Keel-, Neus- en Oorartsen (KNO-artsen) zich bezig met het behandelen van aandoeningen aan de keel, neus en oren. Daarnaast behandelen onze KNO-artsen ook afwijkingen van andere delen van het hoofd- en halsgebied, zoals snurkproblemen, slaapstoornissen, gezwellen in het gelaat en hals. Op deze afdeling worden zowel operatieve ingrepen als poliklinische behandelingen uitgevoerd om de aandoeningen te verhelpen.
Voor welke aandoeningen en behandelingen kunt u terecht bij onze KNO-artsen?
U kunt voor diverse aandoeningen terecht bij onze KNO-artsen. Dit betreffen de volgende aandoeningen.
- Trommelvliesbuisjes
Trommelvliesbuisjes, ook wel bekend als buisjes of myringotomiebuizen, zijn kleine, holle buisjes die de KNO-arts in het trommelvlies plaatst. De buisjes voeren vocht af in het middenoor en reguleren hiermee de druk. Dit helpt bij het voorkomen van oorontstekingen en het herstellen van mogelijk gehoorverlies veroorzaakt door vochtophoping. De buisjes worden vaak ingezet bij kinderen die last hebben van middenoorontstekingen en vochtophopingen, maar uiteraard worden de buisjes ook ingezet bij volwassenen.
- Neusoperaties
U kunt bij ACIBADEM IMC terecht voor diverse neusoperaties. Bijvoorbeeld de septumcorrectie, een inwendige of uitwendige neuscorrectie of neusschelpverkleining.
Bij een septumcorrectie wordt het neustussenschot weer rechtgezet.
Een inwendige neuscorrectie richt zich op het herstellen van de functie van de neus, vaak veroorzaakt door een afwijkend tussenschot. Deze operatie wordt uitgevoerd van binnenuit, zonder zichtbare sneden aan de buitenkant van de neus.
Een uitwendige neuscorrectie gaat verder dan alleen het herstellen van de functie; het verbetert ook het uiterlijk van de neus. Deze operatie, ook van binnenuit verricht, kan ook kleine sneden aan de buitenkant van de neus vereisen. Eventuele littekens zijn doorgaans minimaal en worden later nauwelijks zichtbaar.
Bij een neusschelpverkleining worden de neusschelpen rond de twee neusholtes verkleind om de neusdoorgankelijkheid te verbeteren.
- Neuscorrectie (Rhinoplastiek)
De afwijking aan de neus is vaak een combinatie van een afwijking aan de inwendige neus (meestal een scheef neustussenschot) en de uitwendige neus (een abnormale vorm aan de buitenkant van de neus). In één operatie wordt niet alleen de functie hersteld, maar wordt ook het uiterlijk verbeterd.
- Neusbijholte operatie
Naast en boven de neus bevinden zich de neusbijholte. Deze staan in directe verbinding met de neusholte. Wanneer de neusbijholten ontstoken zijn en deze niet genezen ondanks therapie zoals medicijnen en spoelingen, dan spreekt u van een chronische ontsteking. Dit kan op de lange termijn resulteren in vorming van poliepen, dit kan op zijn beurt resulteren in een blokkade van de luchtwegen, verstopte neus, hoofdpijn, drukveranderingen en meerdere ontstekingen. Bij een neusbijholte operatie worden de bijholtes in de neus dan oook schoongemaakt en eventuele obstructies verwijderd.
- Ooroperatie
Er kunnen bij ACIBADEM IMC twee soorten ooroperaties worden verricht. Dit zijn een gehoor verbeterende en een schoonmakende ooroperatie. Bij een gehoor verbeterende ooroperatie richt de arts zich op het herstellen van de functie van het middenoor. Bij een schoonmakende operatie (sanerende) ooroperatie wordt verricht bij een acute of chronische ontsteking in het middenoor. Uiteraard is het ook mogelijk, wanneer nodig, om een combinatie van beide uit te voeren.
- Otosclerose
Otosclerose is een aandoening aan het gehoor wat iemand geleidelijk aan slechthorend maakt. De ziekte kan zich aan beide oren voordoen. Over het algemeen wordt er bij deze ziekte in eerste instantie afgewacht of een hoortoestel aangebracht. Maar als dit beide geen goede oplossing is dan wordt er een ‘stijgbeugel otosclesore’ overwogen. Bij deze operatie wordt de stijgbeugel in het oor geheel of gedeeltelijk vervangen. Hierdoor kunnen de geluidstrillingen weer beter door de gehoorbeenketen worden doorgegeven aan het slakkenhuis. Zo kan de patiënt weer beter horen.
- Stemproblemen
Stemproblemen komen in vele vormen voor. Zo zijn er diverse stemaandoeningen. De meest voorkomende aandoening is een ontsteking. Deze wordt vaak veroorzaakt door een virus en geneest vaak uit zichzelf. Irritatie van de stembanden kan een gevolg zijn van maagzuur, roken, longproblemen, hoesten en inhalatiemedicatie. Tot slot bestaan er ook verschillende goedaardige zwellingen van de stembanden. Zo heb je stembandknobbels, stembandpoliepen, cystes, Reinke’s oedeem, verkeerd stembandgebruik of stembandverlamming. Voor alle genoemde aandoeningen kunt u terecht bij ACIBADEM IMC.
- Tinnitus
Tinnitus is een gehooraandoening waarbij de patiënt geluiden hoort die er eigenlijk niet zijn. Deze geluiden kunnen verschillen per patiënt: piepen, bonzen, ruizen of fluiten, het kan allemaal bij deze aandoening. Tinnitus kan per persoon variëren in intensiteit en of het tijdelijk of permanent is . Het is vaak het gevolg van gehoorbeschadiging, maar het kan ook worden veroorzaakt door infecties, harde muziek of geluiden en overige onderliggende medische aandoeningen.
- Snurken en het slaapapneusyndroom
Snurken is een veelvoorkomend fenomeen waarbij er tijdens de slaap geluid ontstaat door trillingen van de zachte weefsels in de keel. Dit komt doordat de spieren in de keel volledig ontspannen. Het slaapapneusyndroom is een ernstigere aandoening wat betreft slaap. Hierbij stopt en start ademhaling herhaaldelijk tijdens de slaap. Dit komt door een volledige of gedeeltelijke obstructie van de bovenste luchtwegen.
- Slaap- en snurkonderzoek
Bij het slaap- en snurkonderzoek wordt er een nachtelijke slaap- en snurkregistratie gemaakt. Tijdens dit onderzoek wordt de slaapkwaliteit gemeten (polysomnografie). Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de polikliniek. Voorafgaand aan dit onderzoek vinden enkele vooronderzoeken plaats, zoals een longfoto, longfunctietest en een bloedonderzoek. Vervolgens wordt de slaapapparatuur bevestigd en gaat u met deze tools slapen. Na het onderzoek dient de apparatuur weer ingeleverd te worden bij de polikliniek.
Onze werkwijze en specialisten
Bij ACIBADEM IMC staan wij voor de beste zorg. Daarbij hoort een persoonlijk zorgplan voor iedere patiënt. Wanneer u samen met onze KNO-artsen Drs. Laki Stanojcic en Dr. Baris Karakullukcu uw klachten hebt besproken, zal er verder onderzoek worden gedaan naar uw klachten. Nadat onze specialisten uw gediagnosticeerd hebben, wordt er uitgebreid de tijd genomen om aan u uit te leggen wat de vervolgstappen zijn. Gezamenlijk stelt u het behandelplan op, dit kan bestaan uit medicijnen, een kleine ingreep, operatie of een doorverwijzing. Tot slot is het handig om te weten dat wanneer het om een cosmetische ingreep gaat, er voor KNO een eigen bijdrage geldt bij onvoldoende verzekering.
Een bezoek aan ACIBADEM IMC
Voor een bezoek aan onze afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. Wanneer u deze doorverwijzing heeft ontvangen kunt u direct een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)20 238 8800. Ook kunt u op onze website een afspraak aanvragen via het afsprakenformulier of door een e-mail te sturen naar afspraak@acibademimc.com, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op.