Maag-, Darm-, Leverziekten

Korte toegangstijden

Neem telefonisch contact met ons op om eenvoudig een afspraak te maken bij deze afdeling.

Geen eigen bijdrage

U betaal alleen het eigen risico. De eigen bijdrage is niet van toepassing.

Wat houdt Maag-, Darm- en Leverziekten afdeling in?

Onder de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten vallen alle aandoeningen die specifiek gerelateerd zijn aan het spijsverteringsstelsel en de lever. Deze afdeling speelt een essentiële rol bij de diagnose, behandeling en het beheer van een breed scala aan gastro-intestinale en levergerelateerde problemen. Het omvat onder andere ziekten zoals maagzweren, darmontstekingen, levercirrose en galweg stoornissen.

Welke behandelingen doen onze MDL-artsen? 

De MDL-artsen van ACIBADEM IMC behandelen een scala aan aandoeningen en zetten diverse behandelingen in. Voor onderstaande behandelingen kunt u terecht op onze Maag-, Darm- Leverziekten afdeling.

  1. Coloscopie

Een coloscopie is een onderzoek waarbij de arts met behulp van een dunne, flexibele kijker, de endoscoop genoemd, via de anus de binnenkant van de dikke darm bekijkt. Door middel van dit onderzoek kan de MDL-arts ontstekingen, poliepen, bloedingen of gezwellen opsporen. Naast het kunnen bekijken en diagnosticeren van bepaalde aandoeningen kan een endoscoop helpen bij het uitvoeren van bepaalde procedures. Er worden instrumenten via de endoscoop ingebracht in de anus en zo kunnen er bijvoorbeeld stukjes weefsel worden opgenomen (biopten) of poliepen worden verwijderd. Het onderzoek is kort, snel en is niet pijnlijk. 

  1. Gastroscopie

Een gastroscopie is een onderzoek waarbij de MDL-arts met behulp van een endoscoop de slokdarm, maag en het eerste gedeelte van de twaalfvingerige darm kan bekijken. Via deze procedure kunnen ontstekingen, zweertjes, bloedingen of gezwellen worden opgespoord. Ook bij deze behandeling kunnen procedures worden uitgevoerd door instrumenten via de endoscoop naar binnen te schuiven. Dit onderzoek gaat vaak gepaard met een roesje. 

  1. Roesje

Een endoscopisch onderzoek kan soms wat oncomfortabel zijn. Om het zo fijn mogelijk te maken voor de patiënt maken we op onze Maag-, Darm en Leverziekten afdeling doorgaans gebruik van een roesje. Een roesje bestaat uit een slaapmiddel en in sommige gevallen ook uit een pijnstiller (Midazolam en Rapifen). Deze medicatie wordt toegediend via een infuus in uw arm. Het middel Midazolam zorgt bij sommige patiënten dat deze in slaap vallen, maar vaak resulteert het in een ontspannen gevoel. Hierdoor kunt u het onderzoek makkelijker ondergaan. Er is dus geen sprake van narcose, aangezien u zelfstandig blijft ademen en de opdrachten die u krijgt van de arts zelfstandig kunt uitvoeren. De meeste patiënten zijn wel ietwat wazig na een roesje en herinneren zich weinig van het onderzoek. 

Voorbereiding voor een darmonderzoek met Pleinvue

Voor een darmonderzoek zijn er een paar voorbereidingen die een patiënt dient te treffen. Om de darm goed te kunnen beoordelen moet de darm volledig leeg en schoon zijn. Hiervoor is het gebruik van een laxeermiddel van belang. Voor deze voorbereiding krijgt u één pakje Pleinvue met daarin 3 sachets. Op de verpakking dat uitgebreid beschreven hoe het middel gebruikt dient te worden. Het is dan ook van belang dat u deze beschrijving nauwkeurig volgt. Zo is de kans vele malen kleiner dat de afwijking gemist kan worden of dat het onderzoek opnieuw uitgevoerd moet worden. 

Verder is het handig om rekening te houden met de volgende punten:

  1. Drink gevarieerd

Drink niet enkel water, aangezien dit de zoutbalans in het lichaam van verstoren en tot gezondheidsproblemen kan leiden. Wissel af met diverse zoals zoete, warme, koude en zoute dranken. Denk bijvoorbeeld aan thee, water, appelsap of bouillon. 

  1. Anticonceptiepil

Door het laxerende werken van de nodige medicijnen werken sommige medicijnen minder goed. Dit geldt ook voor de anticonceptiepil. Wij adviseren dan ook om tot aan de volgende menstruatie aanvullende voorbehoedsmiddelen te gebruiken. 

  1. Diabetes mellitus

Heeft u diabetes mellitus? Dan is het van belang dat u voor het onderzoek uw bloedsuikerwaarde thuis controleert. Daarnaast is het ook van belang dat u uw bloedsuikermeter meeneemt naar het onderzoek. Tot slot is het van belang dat u samen met uw huisarts of diabetesverpleegkundige of uw medicatieschema aanpassingen nodig heeft. 

Onze werkwijze

Het multidisciplinaire team van artsen en zorgverleners op deze afdeling streeft ernaar om hoogwaardige zorg te bieden aan alle patiënten met gastro-intestinale en leveraandoeningen. Door middel van diagnostische tests, medicamenteuze therapieën en indien nodig chirurgische ingrepen, werken zij samen om de gezondheid van patiënten te verbeteren en hun kwaliteit van leven te optimaliseren. 

Een bezoek aan ACIBADEM IMC

Voor een bezoek aan onze Maag-, Darm- en Leverafdeling heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. Wanneer u deze doorverwijzing heeft ontvangen kunt u direct een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)20 238 8800. Ook kunt u op onze website een afspraak aanvragen via het afsprakenformulier of door een e-mail te sturen naar afspraak@acibademimc.com, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op.

Informatiefolder (voor patiënten)

1. Coloscopie

2. Gastroscopie

3. Roesje

4. Voorbereiding darmonderzoek met Pleinvue

Nieuws

Voorbeeld Nieuwsinhoud #1
Voorbeeld Nieuws Inhoud #2

Specialisten

Internist-poli MDL

59063084401

Internist/poli MDL

79048369301
99909265301

MDL-arts

59048629901