Wat houdt Interne Geneeskunde in?
Interne Geneeskunde is het specialisme wat zich bezighoudt met het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten van de inwendige organen. Onze internisten fungeren als de centrale specialisten van ACIBADEM IMC. Zij hebben veel contact met de anderen specialismen en verwijzers. Speciale aandachtsgebieden zijn diabetes type 2, overgewicht en hoge bloeddruk. Ook worden hormonale klachten, maag-, darm- en leverklachten behandeld. Goed om te weten is dat de afdeling Interne Geneeskunde geen maligniteiten (kanker), diabetes type 1, allergieën en acute geneeskunde behandeld. Daarnaast voert deze afdeling ook geen gastro- en coloscopie uit, daarvoor kunt u terecht bij de Maag-, Darm- en Leverziekten afdeling.
Welke aandoeningen behandelen onze internisten?
De internisten van ACIBADEM IMC behandelen een scala aan aandoeningen. Voor onderstaande aandoeningen kunt u terecht op onze afdeling Interne Geneeskunde.
- Chronisch Vermoeidheidssyndroom
Er zijn verschillende soorten en oorzaken voor vermoeidheid. Het kan pathologisch zijn (gevolg van een ziekte) of bijvoorbeeld fysiologisch (niet het gevolg van een ziekte). Bij 80 tot 90% van de mensen die ernstig vermoeid zijn gaat dit na enkele weken tot maanden weer over. Bij een klein deel (minder van 20%) kunnen de vermoeidsklachten langer dan zes maanden aahouden. In dat geval kan er sprake zijn van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CSV). CVS is niet meer dan een verzamelnaam voor ernstige vermoeidheidsklachten. Deze klachten kunnen tot op heden niet aan een herkenbare ziekte worden toegeschreven.
- Cytologische punctie middels echografie
Cytologie betekent onderzoek van cellen. Bij een cytologische punctie wordt met een dunne naald een kleine hoeveelheid cellen en weefselstukjes uit het nader te onderzoeken gebied gehaald. Echografie is een onderzoeksmanier waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. Op de huid wordt een apparaatje geplaatst dat de geluidsgolven uitzendt. Deze geluidsgolven dringen het lichaam binnen en worden door de weefsels verschillend teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven (echo’s) worden door hetzelfde apparaatje weer opgevangen en door middel van een computer op een monitor in beeld gebracht. Door middel van de echo kan de internist zien of het juiste weefsel wordt aangeprikt bij de patiënt.
- Diabetes type 1 en 2
Diabetes type 1 is een vorm van suikerziekte die minder vaak voorkomt dan diabetes type 2. Ongeveer 10% van de mensen met diabetes heeft dit type diabetes waarbij het lichaam zelf niet of nauwelijks meer insuline aanmaakt. Deze vorm van diabetes ontstaat vaak op jonge leeftijd. Bij diabetes type 1 worden de cellen die insuline maken in de alvleesklier kapotgemaakt door een afweerreactie van het lichaam tegen eigen cellen, een zogenaamde auto-immuunreactie. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes (suikerziekte). Ongeveer 90% van de mensen met diabetes, heeft diabetes type 2. Meestal ontstaat deze vorm langzaam en op latere leeftijd, maar het komt ook voor bij jonge mensen. Oorzaken van Diabetes type 2 kunnen verschillen. Zo kan het lichaam minder gevoelig zijn geworden voor dezelfde hoeveelheid glucose. Ook kan het zijn dat de alvleesklier minder insuline aanmaakt.
- Diabetes Mellitus: Victoza & Voeding
Wat is diabetes in het kort?
Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar voor het lichaam. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd. Insuline houdt het glucosegehalte van het bloed binnen normale waarden. Glucose of bloedsuiker komt in het bloed na het eten van koolhydraten.Bij diabetes kan gebruik gemaakt worden van de richtlijnen goede voeding. Victoza® is een geneesmiddel voor de behandeling van diabetes mellitus type 2, dat eenmaal daags wordt toegediend. De behandeling met Victoza® is gebaseerd op de wetenschap dat veel mensen met diabetes type 2, naast een insulinetekort, ook een relatief tekort hebben aan GLP-1 (een stof die door de darm wordt aangemaakt). Het doel hiervan is het handhaven van een normale bloedglucosewaarde door het tekort aan de stof GLP-1 te herstellen.
- Dieetavies bij Diabetes Mellitus en Natriumbeperking
Een onderdeel van de behandeling bij diabetes mellitus is het dieet. Het woord dieet betekent eigenlijk ‘voeding die om medische redenen afwijkt van de normale voeding’. Het diabetesdieet is eigenlijk een gewone gezonde manier van eten. Gezonde voeding bevat alle voor het lichaam noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste verhouding en de juiste hoeveelheid. Een goede regelmaat en verdeling van de koolhydraten is erg belangrijk. Dit bespreekt uw diëtist met u.
- Hoge bloeddruk
De definitie van bloeddruk is kortgezegd ‘de druk in uw bloedvaten’. Als uw hart samentrekt en het bloed het lichaam in stuwt dan is de druk het hoogst. Dit heet de bovendruk. Wanneer uw hart vervolgens ontspant, dan neemt de druk af. Dit wordt de onderdruk genoemd. Uw bloeddruk wisselt dus constant. Een normale bovendruk is 130 en een normale onderdruk is 85. Om vast te stellen of iemand een hoge bloeddruk heeft, kijkt men naar de bovendruk. Hiervoor moeten meerdere metingen plaatsvinden om te zeggen of iemand een hoge bloeddruk heeft. Dit betreft twee tot drie metingen op dezelfde dag en dat voor meerdere dagen achter elkaar. Als de gemiddelde bovendruk 140 of hoger is dan spreken we van een hoge bloeddruk. Bent u ouder dan tachtig? Dan spreken we van een hoge bloeddruk bij een bovendruk van 160.
- Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook wel een spastische darm of Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd, is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld. Ongeveer vijf tot twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft last van PDS. PDS kenmerkt zich met name door buikpijn en ontlasting als diarree, verstopping en een opgeblazen gevoel. Het is een chronische aandoening, maar het klachtenpatroon kan wisselen. De klachten kunnen namelijk verergeren in periodes van stress en drukte.
- Schildklieraandoening
De schildklier is een klein orgaan ter hoogte van het strottenhoofd dat hormonen aanmaakt en afgeeft. Bij een aandoening aan de schildklier kunnen diverse klachten komen kijken. Het is sterk afhankelijk van wat de aandoening inhoudt. Sommige klachten worden veroorzaakt door een teveel of tekort aan schildklierhormoon. Andere klachten ontstaan doordat de schildklier vergroot is. Mogelijke schildklieraandoeningen zijn hypothyreoïdie (bijvoorbeeld de ziekte van Hashimoto), hier maakt de schildklier te weinig schildklier hormoon aan. Hypothyreoïdie (bijvoorbeeld: de ziekte van Hashimoto of Graves) Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier te weinig of juist te veel schildklierhormoon. Bij te weinig hormoon kunnen klachten optreden van traagheid, kouwelijkheid, moeheid en gewichtstoename. Bij een overschot aan het hormoon treden klachten op als gejaagdheid, hartkloppingen, overmatig transpireren, vermoeidheid en gewichtsafname. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak.
- Ambulante bloeddrukmeting (24 uurs bloeddrukmeting)
Ambulante bloeddrukmeting houdt in dat uw bloeddruk gedurende 24 uur wordt gemeten, dus zowel overdag als ‘s nachts. De 24 uurs bloeddrukmeting geeft een compleet beeld van uw bloeddruk overdag, ’s nachts en tijdens uw dagelijkse activiteiten. Dit wordt gedaan met speciale meetapparatuur. De meetapparatuur bestaat uit een manchet en een klein meetapparaat. Het manchet wordt om uw bovenarm bevestigd en aangesloten op het meetapparaat. Het meetapparaat wordt aan een band gedragen.
Onze werkwijze en specialisten
Bij de afdeling Interne Geneeskunde van ACIBADEM IMC wordt dagelijks gestreefd naar de hoogste kwaliteit van zorg voor elke individuele patiënt. Een persoonlijk behandelplan wordt opgesteld voor iedereen die bij ons binnenkomt. Onze specialisten op het gebied van Interne Geneeskunde Drs. Henrieke Struijk, Drs. Nienke van Wingerden, Drs. Karel Jan Tusenius, en Drs. Djoeke Beekman baseren hun werkwijze en behandelplannen op de meest recente medische kennis en geavanceerde technologieën. Op deze manier streven we ernaar om elke patiënt de best mogelijke zorg te bieden en streven we elke dag naar optimale resultaten.
Een bezoek aan ACIBADEM IMC
Voor een bezoek aan onze afdeling Interne Geneeskunde heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. Wanneer u deze doorverwijzing heeft ontvangen kunt u direct een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)20 238 8800. Ook kunt u op onze website een afspraak aanvragen via het afsprakenformulier of door een e-mail te sturen naar afspraak@acibademimc.com, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op.