Wat houdt neurochirurgie in?
Het specialisme neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen in de hersenen, wervelkolom, ruggenmerg en zenuwen. Ook hun benige omhulsels (wervels en de schedel) vallen binnen de neurochirurgie, omdat deze omhulsels heel dicht bij de zenuwstelsels liggen.
Onze neurochirurgen behandelen aandoeningen aan het zenuwstelsel die voor ingrepen toegankelijk zijn. Hierbij kunt u denken aan plaatselijke aandoeningen, zoals een beknelde of doorgesneden zenuw of een tumor bij de zenuwen of hersenen.
Welke ingrepen vallen onder de neurochirurgie?
De meest voorkomende neurochirurgische ingrepen aan de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel worden bij ACIBADEM IMC door het ‘wervelkolomcentrum’ uitgevoerd. Ingrepen die wij hier uitvoeren zijn onder andere:
Lage rughernia
Een lage rughernia is een uitstulping van de zachte kern van de tussenwervelschijf. Wanneer deze uitstulping tegen een zenuw aandrukt, kunt u vervelende zenuwpijn ervaren in uw rug of benen. Een lage rughernia kan verschillende oorzaken hebben, zoals ouderdom en overbelasting.
Wervelkanaalstenose
Wanneer u een vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug heeft, dan noemen wij dit een wervelkanaalstenose. Deze vernauwing kan ervoor zorgen dat de zenuwwortels worden afgekneld. Deze vernauwing kan zowel in de nek (cervicale wervelkanaalstenose) als in de rug (lumbale kanaalstenose) voorkomen.
Spondylodese
Wanneer uw wervels onvoldoende onderling verband met elkaar hebben, en er dus instabiliteit optreedt, kan er gekozen worden voor een zogeheten spondylodese. Dit is een operatie waarbij twee of meer wervels aan elkaar worden vastgezet, waardoor uw rug stabieler wordt en uw pijnklachten afnemen.
Carpaal tunnelsyndroom (CTS)
Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een beknelling van de middelste armzenuw in de pols.Dit geeft tintelingen of een pijnlijk of doof gevoel in uw duim, vingers en handpalm. Het Carpaal Tunnel Syndroom kan op meerdere manieren behandeld worden, waaronder met een spalk, injectie of operatie.
Nervus ulnaris (ulnaropathie)
Bij ulnaropathie heeft u last van één van de grote armzenuwen, namelijk de elleboogzenuw. Dit is dezelfde zenuw die de “elektrische” schok veroorzaakt wanneer u het telefoonbotje stoot. Bij ulnaropathie krijgt u last van de buitenkant van uw hand, rond de pink en ringvinger. Onze neurochirurgen zorgen met een operatie dat de zenuw ter hoogte van de elleboog weer ruimte krijgt om te bewegen.
Hoe ziet een traject bij de neurochirurg eruit?
Moet u geopereerd worden door onze neurochirurg, dan is het fijn dat u weet wat u te wachten staat. In de meeste gevallen begint uw behandeling met een goede voorbereiding. Hierbij wordt er per behandeling bekeken welke voorbereiding u moet treffen. Vaak dient u bijvoorbeeld tijdelijk te stoppen met bloedverdunnende medicijnen. Daarnaast bezoekt u een preoperatief spreekuur, waarbij u een gesprek heeft met de betrokken specialisten. Naar aanleiding van dit spreekuur kunnen er aanvullende onderzoeken nodig zijn.
Na uw behandeling moet u, afhankelijk van uw operatie, een aantal uur blijven liggen. Hierna mag u onder begeleiding van een verpleegkundige uw bed verlaten. Eten en drinken mag u weer doen wanneer u zich weer goed voelt.
In de meeste gevallen krijgt u pijnstillers na de operatie. Komt de pijn hier doorheen? Dan mag u eventueel om aanvullende pijnstilling vragen. Tot enkele weken na de operatie kunt u lichte pijnklachten ervaren. Hier stelt de behandelend neurochirurg u van op de hoogte.
Na uw operatie wordt er een controlemoment ingepland. Tijdens dit controlemoment wordt gekeken of u volledig hersteld bent en worden er, wanneer nodig, nog extra scans gemaakt om te bepalen of u goed hersteld bent. Na dit traject kunt u weer pijnvrij door het leven.
Maak uw afspraak bij onze afdeling Neurochirurgie
Voor een bezoek aan onze neurochirurg heeft u een verwijzing nodig van uw medisch specialist. U kunt direct een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)20 238 8800. Ook kunt u online een afspraak aanvragen via het afsprakenformulier of door een e-mail te sturen naar afspraak@acibademimc.com, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op.
Informatiefolder (patiënten)
- Adviezen na een hernia of vernauwing van de lage rug
- Adviezen na een herniaoperatie van de nek
- CTS
- Lage rughernia, neurochirurgische behandeling
- Nekhernia, neurochirurgische behandeling
- Lumbale kanaalstenose, vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug
- Spondylodese van de onderrug
- Spondylodese van de nek
- Ulnarisdecompressie