Radiologie

Korte toegangstijden

Neem telefonisch contact met ons op om eenvoudig een afspraak te maken bij deze afdeling.

Geen eigen bijdrage

U betaal alleen het eigen risico. De eigen bijdrage is niet van toepassing.

Wat houdt radiologie in?

Op de afdeling Radiologie wordt gebruikgemaakt van röntgenstralen, geluidsgolven en magnetische velden om ziekten, letsels en aandoeningen te onderzoeken en in beeld te brengen. Dit noemen wij dan ook wel ‘beeldvormende onderzoeken’. Deze beeldvormende onderzoeken komen bij veel verschillende aandoeningen van pas, omdat ze een gedetailleerd beeld kunnen geven van de binnenkant van het lichaam. 

Wat kunt u verwachten van onze afdeling Radiologie?

Wanneer u last heeft van klachten die niet op het eerste oog gediagnosticeerd kunnen worden, is een beeldvormend onderzoek één van de eerste stappen die genomen wordt om een diagnose te kunnen stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vinden van botbreuken, de diagnose van kanker of aandoeningen aan de organen.

Bij ACIBADEM staat een team van deskundige radiologen voor u klaar om u van de juiste scan te voorzien. Onze afdeling Radiologie in Amsterdam beschikt over de modernste apparatuur voor röntgenscans en echografie. Daarnaast kunnen wij ook gebruik maken van een 1.5 Tesla MRI en een CT-scan. 

De uitkomsten van deze scans worden besproken met de desbetreffende specialist, die dit vervolgens weer met u deelt om de diagnose en een behandelplan met u te bespreken.

Onze afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie in Amsterdam kunt u terecht voor een breed scala aan onderzoeken en behandelingen. Wij helpen u onder andere met:

  • Barbotage

Wanneer u een peesontsteking aan de schouder heeft die veroorzaakt wordt door verkalking. Kunt u deze met een barbotage verhelpen. Hierbij wordt de verkalking doorgestoken en weggespoeld, en blijft er ontstekingsremmer en verdoving achter.

  • Behandeling extravasatie van contrastmiddel

Bij CT-scans wordt er een contrastvloeistof ingespoten, waarmee de bloedbanen zichtbaar worden. Tijdens het inspuiten van deze vloeistof kan er onbedoeld een kleine hoeveelheid buiten het bloedvat terechtkomen. Dit noemen wij extravasatie.

U merkt hier meestal niets van, maar in sommige gevallen kan er een harde, pijnlijke zwelling ontstaan. Uw lichaam voert deze vloeistof binnen enkele dagen vanzelf af.

  • CT-coronaire

Met een CT-coronaire worden de kransslagaders in beeld gebracht, om zo vernauwingen en andere afwijkingen op te sporen.

  • CT-onderzoek

CT-onderzoek wordt gedaan om inwendige afwijkingen op te sporen. CT staat voor ‘Computer Tomogram’ en maakt meerdere dwarsdoorsneden van het lichaam. Wanneer al deze afbeeldingen worden samengevoegd, ontstaat er een 3D-afbeelding van (een deel van) het lichaam. De radioloog kan op basis van deze afbeelding een goede diagnose stellen.

  • Cytologische punctie middels echografie

Echografie is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Middels een apparaatje dat op de huid wordt geplaatst, worden er geluidsgolven uitgezonden. Deze geluidsgolven worden teruggekaatst door de verschillende weefsels, waarmee een beeld geschetst kan worden van de binnenkant van de desbetreffende plek van het lichaam. De echografie wordt gebruikt om de juiste plek voor de cytologische punctie te bepalen.

Bij een cytologische punctie wordt met een dunne naald een kleine hoeveelheid cellen en weefsel uit het te onderzoeken gebied gehaald. Dit weefsel wordt gebruikt voor nader onderzoek.

  • Echografie

Echografie is, zoals hierboven genoemd, een methode om een specifieke plek op het lichaam inwendig te bekijken middels het uitzenden van geluidsgolven.

  • Injectie medicatie in slijmbeurs (bursa)

Injectie medicatie is het inspuiten van kortwerkend verdovingsmiddel (Lidocaïne) in de slijmbeurs. Hierbij wordt een langer werkend ontstekingsremmend middel ingespoten (Depo-Medrol) om de pijn te verhelpen. Dit alles gebeurt met behulp van een echoapparaat.

  • Injectie medicatie in het gewricht

Bij injectie medicatie in het gewricht wordt er een kortwerkend verdovingsmiddel (Lidocaïne) en een langwerkend ontstekingsremmend middel (Depo-Medrol) in het gewricht gespoten. Dit wordt gedaan met behulp van een echoapparaat.

  • Jodiumhoudend contrastmiddel bij onderzoek of behandeling

Om een goed beeldvormend onderzoek te kunnen doen, wordt er in sommige gevallen een contrastmiddel ingespoten om de bloedvaten zichtbaar te maken. Dit contrastmiddel is jodiumhoudend en wordt meestal via een ader in de arm ingespoten. 

Voordat dit contrastmiddel wordt ingespoten, wordt er bloed geprikt om de nierfunctie te bepalen. Hiermee voorkomen we vervelende bijwerkingen van het contrastmiddel. Uw arts licht u verder in over de voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen, en wat u dient aan te geven voor het onderzoek.

  • MRI-arthrografie

Bij MRI-arthrografie wordt röntgenonderzoek gedaan naar een gewricht (arthrografie) met behulp van een niet-jodiumhoudend contrastmiddel. Het contrastmiddel wordt in het gewricht gespoten, waarna het röntgenonderzoek kan plaatsvinden. 

  • MRI-onderzoek

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, en wordt gebruikt om afwijkingen in de organen en gewrichten op te sporen. Met behulp van een sterke magneet en radiogolven worden beelden gemaakt van uw lichaam.  Hiervoor dient u plaats te nemen in de welbekende MRI-tunnel.

  • Röntgenonderzoek van de gewrichten

Met een röntgenonderzoek van het gewricht wordt duidelijk of er afwijkingen zijn in het gewricht van de heup, de knie, de enkel, de schouder, de pols of de elleboog. Dit gebeurt met behulp van contrastmiddel en/of een beetje lucht in het gewricht.

  • Röntgenonderzoek van het skelet

Röntgenonderzoek van het skelet moet uitwijzen of er afwijkingen zijn van het skelet, de luchtwegen en/of de buikorganen. De uitslag van dit onderzoek krijgt u niet direct maar wordt met u gedeeld door uw huisarts of specialist. 

  • Röntgenstraling

Röntgenstraling wordt gebruikt om een beeld van de binnenkant van het lichaam te maken. Aangezien deze straling in grote hoeveelheden risicovol kan zijn, werken wij bij ACIBADEM met het ALARA-principe. Dit staat voor ‘As Low As Reasonably Achievable’, en betekent dat onze radiologen enkel de hoeveelheid straling gebruiken die nodig is om een duidelijk beeld te creëren. 

Voordat u onderzocht wordt met behulp van röntgenstraling zal de radioloog u op de hoogte stellen van de risico’s en welke voorzorgsmaatregelen er getroffen worden. Zo weet u precies hoe uw onderzoek zal verlopen.

Maak uw afspraak bij onze afdeling Radiologie

Voor een bezoek aan de afdeling Radiologie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. U kunt direct een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)20 238 8800. Ook kunt u hier op onze website een afspraak aanvragen via het afsprakenformulier of door een e-mail te sturen naar afspraak@ACIBADEMimc.com, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op. 

Patient Folder:

  1. Barbotage
  2. Behandeling extravasatie van contrastmiddel
  3. CT-coronaire
  4. CT-onderzoek
  5. Cytologische punctie middels echografie
  6. Echografie
  7. Injectiemedicatie in slijmbeurs (bursa)
  8. Injectiemedicatie gewricht
  9. Jodiumhoudend contrastmiddel bij onderzoek of behandeling
  10. MRI-arthrografie
  11. MRI-onderzoek
  12. Rontgenonderzoek van de gewrichten
  13. Rontgenonderzoek van het skelet
  14. Rontgenstraling

Nieuws

Voorbeeld Nieuwsinhoud #1
Voorbeeld Nieuws Inhoud #2

Specialisten

Radioloog

39020486401

Radioloog

59022237301
09051177501

Radioloog

09063421401