Uw Operatie

Korte toegangstijden

Neem telefonisch contact met ons op om eenvoudig een afspraak te maken bij deze afdeling.

Geen eigen bijdrage

U betaal alleen het eigen risico. De eigen bijdrage is niet van toepassing.

Hoe ziet uw operatietraject eruit?

U wordt binnenkort opgenomen voor uw operatie. Wij snappen dat u hier nog veel vragen over heeft en dat u misschien niet zo goed weet wat u te wachten staat. Daarom vertellen wij u alles wat u moet weten om uw operatie en herstel zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Preoperatieve screening

Als u een operatie of onderzoek met algehele verdoving krijgt, bezoekt u meestal vooraf de anesthesioloog bij de preoperatieve screening (POS). Hiervoor wordt een aparte afspraak met u gemaakt.

Tijdens deze screening wordt u onderzocht om een goed beeld van uw lichamelijke conditie te krijgen. Zo zorgen we ervoor dat u zo veilig mogelijk de operatie in gaat en voorkomen wij onnodige risico’s tijdens de operatie. Tijdens dit onderzoek doen wij de volgende onderzoeken:

  • Lichamelijk onderzoek door de anesthesioloog
  • Een hartfilmpje (ECG), als u 65 jaar of ouder bent
  • Eventueel bloed prikken

Daarnaast krijgt u informatie over:

  • De verdoving (anesthesie)
  • Nuchter zijn; wanneer u wat voor het laatst mag eten en drinken

Een afspraak bij de preoperatieve screening duurt ongeveer 20 minuten. U kunt dan tevens al uw vragen stellen met betrekking tot de operatie.

Voorbereiding op uw operatie

Om uw operatie goed te laten verlopen is het van belang dat u thuis al met de voorbereidingen op de operatie start. Op het moment dat u onder narcose gaat moet uw maag leeg zijn, anders kan de operatie niet doorgaan. Hiervoor heeft u van de anesthesioloog ook instructies gekregen.

Daarnaast heeft de anesthesioloog met u afgesproken welke medicijnen u ter voorbereiding op de operatie moet innemen en met welke medicijnen u juist moet stoppen. Hij geeft bijvoorbeeld advies over het gebruik van plaspillen. In de meeste gevallen dient u ook te stoppen met bloedverdunnende medicatie. Dit bespreekt de anesthesioloog ook met u.

Hoeft u na de operatie niet in het ziekenhuis te blijven? Zorg er dan voor dat u tijdig vervoer en begeleiding regelt om u naar huis te brengen. U mag na de operatie namelijk niet zelf terug naar huis rijden. Zorg er ook voor dat u de eerste nacht(en) niet alleen thuis bent, voor het geval er complicaties optreden.

Om infecties te voorkomen is het belangrijk dat u, voordat u naar het ziekenhuis gaat, in bad gaat of een douche neemt, uw haar wast en uw tanden poetst. Gebruik geen make-up, bodylotion of deodorant op de dag van de operatie. Dit kan de operatie namelijk bemoeilijken. Ook verzoeken wij u op de dag van de operatie niet te roken.

Als de huid van het operatiegebied behaard is, verzoeken wij u het operatiegebied niet zelf te scheren of op een andere manier te ontharen. Als de chirurg het nodig vindt dat de beharing wordt weggehaald, wordt dat ter plekke gedaan. Op deze manier verkleinen we de kans op infecties en irritaties van de huid.

Kies op de dag van uw operatie voor losse, gemakkelijke kleding, zodat u geen problemen krijgt met het eventuele verband dat aangelegd wordt. Gebruikt u al medicatie? Neem dan voor minimaal 2 dagen mee, voor het geval u in het ziekenhuis moet overnachten.

Operatie tijdens dagopname

Bij de meeste behandelingen of onderzoeken kunt u aan het einde van de dag weer naar huis. Dit wordt ook wel een dagopname of dagbehandeling genoemd. Moet u toch langer blijven? Dan informeert uw deskundige u hier tijdig over.

Voorbereiding

Op de dag van uw behandeling meldt u zich bij de receptie op de begane grond. Daarna wordt u doorverwezen naar de wachtkamer van de opnamebalie. Het is mogelijk dat u even in de wachtkamer moet wachten voordat u wordt opgehaald. Op de verkoeverkamer of verpleegafdeling wordt u wegwijs gemaakt door een verpleegkundige. 

Vervolgens heeft u een opnamegesprek. In een opnamegesprek komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de medewerkers die u verzorgen en behandelen. U kunt zelf ook allerlei persoonlijke voorkeuren kenbaar maken. Als er een ingreep moet worden uitgevoerd, maakt u van tevoren kennis met de behandelend arts, zodat u zich volledig op uw gemak voelt.

Informatie over de afdeling dagbehandeling

Als u een algehele verdoving krijgt, brengt de verpleegkundige u naar de voorbereidingsruimte. Helaas is het niet mogelijk dat uw partner of begeleider meegaat naar de voorbereidingsruimte. U komt in een bed te liggen en krijgt een operatiejas aan. Tevens vinden verdere voorbereidingen op de operatie plaats. 

Krijgt u een plaatselijke verdoving? Dan brengt de verpleegkundige u direct naar de operatiekamer en hoeft u dus niet eerst naar de voorbereidingsruimte. 

Wilt u meer weten over onze anesthesie en uw opname? Download de informatiefolder over anesthesie en de opname.

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht, ook wel de verkoeverkamer genoemd. Hier laten wij de verdoving uitwerken en wordt u wakker na de operatie. In het begin kunt u nog wel wat slaperig van de verdoving zijn. In de uitslaapkamer kunt u nog geen bezoek ontvangen, maar kunt u wel gebruikmaken van een telefoon om uw familie te bellen. U krijgt een lichte maaltijd in de uitslaapkamer om weer aan te sterken na de ingreep.

Na overleg met de anesthesioloog wordt besloten wanneer u naar huis mag. U mag na de operatie niet zelf terug naar huis rijden en dient onder begeleiding naar huis gebracht te worden. In de centrale hal van het ziekenhuis kan uw begeleider zo nodig een rolstoel lenen.

Voelt u zich de avond of nacht na de operatie niet goed of doen zich complicaties voor? Bel dan uw huisarts.Bel uw huisarts. In overleg met uw huisarts kunt u dan contact opnemen met de spoedeisende hulp. Voor problemen die zich nadien voordoen kunt u terecht bij uw huisarts of behandelend arts van uw eigen streekziekenhuis.

Operatie met verblijf

Voor sommige behandelingen of onderzoeken is het medisch noodzakelijk dat u (minimaal) één nacht in het ziekenhuis blijft. We spreken dan van een meerdaagse opname.

Voorbereiding

U meldt zich voor uw behandeling bij de receptie op de begane grond. Daarna wordt u doorverwezen naar de wachtkamer van de opnamebalie. In de verkoeverkamer wordt u wegwijs gemaakt door een verpleegkundige en heeft u een opnamegesprek. In een opnamegesprek komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de medewerkers die u verzorgen en behandelen. U kunt zelf ook allerlei persoonlijke voorkeuren kenbaar maken. Als er een ingreep moet worden uitgevoerd, maakt u van tevoren kennis met de behandelend arts.

De verpleegkundige vertelt u hoe laat u wordt geopereerd en bereidt u vervolgens voor op de operatie. Hierbij zijn een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden:

  • Verwijder alle make-up, nagellak, sieraden en gebitsprothesen.
  • Berg al uw kostbare bezittingen op in een afgesloten kast. De verpleegkundige kan de sleutel voor u bewaren.
  • Voor de operatie is het belangrijk dat u operatiekleding aantrekt. Meestal is dit een jasje waarbij de achterkant losjes vast zit.

Een verpleegkundige brengt u vlak voor de operatie naar het operatiecentrum. U wacht daar in de verkoeverkamer tot de operatiekamer gereed is voor uw behandeling.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer om de verdoving uit te laten werken. In het begin bent u nog wat slaperig van de verdoving. In de uitslaapkamer is nog geen bezoek welkom. Meestal blijft u een aantal uren op de uitslaapkamer voordat u weer teruggaat naar de verpleegafdeling.

Kort na de operatie mag u nog niet eten of drinken. Daarom heeft u na de operatie nog een infuus in uw arm. Dit is een dun slangetje dat in een bloedvat is geschoven. Via dit infuus krijgt u vocht en medicatie. 

Tijdens de operatie plaatst de arts soms een drain in het wondgebied. Een drain is een slangetje dat wondvocht afvoert. Uw arts bepaalt wanneer de wond voldoende geheeld is en de drain verwijderd kan worden. De verpleegkundigen op de verpleegafdeling helpen u in het begin met wat u zelf nog niet kunt doen. Langzaam maar zeker heeft u steeds minder hulp nodig totdat u weer naar huis kunt.

Vragen of opmerkingen over uw operatie?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over uw operatie bij Acibadem? Neem dan contact op met de Operatieplanning via okplanning@acibademimc.com.

Wilt u contact opnemen met onze verpleegafdeling? Dat kan telefonisch via +31 (0)20 238 8301.

Informatiefolder patiënten

Anesthesiefolder

Nieuws

Voorbeeld Nieuwsinhoud #1
Voorbeeld Nieuws Inhoud #2

Specialisten

Geen arts toegewezen aan deze afdeling(demotekst)